A hét teremtő elv...

Vissza

„A hangtálak hangjában kozmikus rend uralkodik”…

„Ha egy szimfonikus zenekar nem teljes, ha akárcsak egyetlen hangszer is hiányzik, a zenemű nem csendülhet fel a maga teljességében”                                      /John M. Ortiz/          

A sokszínűség alkotja a teljességet. A sokszínűség az, mely megteremti a kiegyensúlyozottságot, a harmóniát. Egyetlen alkotó elem sem lényegtelen. Így van ez a hangtálak hangzásvilágával is. Sok féle fém összeolvasztása, összekalapálása folytán létre jön a hangszer.

 

A hangszerek világában a hangtálak a harangokkal állnak rokonságban. A harangöntés körüli misztikum a harangok és csengők eredeti funkciójában keresendő.

A harangszó, a csengőhang minden kultúrában, minden korban fontos üzenetet továbbított: az embernek szent elkötelezettségeit fejezte ki. Mindenhol a látható és a láthatatlan világ összekapcsolását szimbolizálták és szimbolizálják ma is.

Ezt a küldetést pedig csak a legszebben, legnagyobb harmóniában felcsendülő hangokra lehet rábízni. Innen a gyakorlat, hogy a harangöntéshez mindig nemes alapanyagokat használnak, mint ahogyan a hangtálakhoz is.

 

 

A hagyomány szerint a hangtálak hét, néha nyolc, ritkán tizenkét különböző fém összeolvasztásából készülnek.

A hét fém: vas, réz ón, arany, ezüst ólom és higany.

A nyolcas összetevőjű edényekhez még cinket is adagolnak, a tizenketteshez további fémeket.

Ez a hét fém azonos az alkímia legfőbb hét fémével. A tizenkettes szám szintúgy az alkímiával és a zodiákus jelekkel áll összefüggésben. A hangtálakhoz használt minden egyes fém szimbolikus jelentőséggel bír. Hogy pontosan mely fémek fordulnak elő hagyományosan a hangtál alapanyagában, az analógia alapján érthető meg igazán. A fémek a bolygókhoz hasonlóan sajátos minőségek kifejezői, egy másik rend szimbólumai. Minden egy, a dolgok csupán létük módja szerint különböznek egymástól. Minden ugyan az, csak másképp.

Egyes mítoszok szerint minden, ami létezik, a hét teremtő princípiumból áll. A hetes periódus az emberi élethez nagyon szorosan kapcsolódik.

Amiként a Nap fénye hét színből áll, úgy tevődik össze Istenteremtő ősereje is a hét teremtő princípiumból. Minden, ami létezik, ezen erők által jött és jön létre, legyen az égitest, növény, állat, ember. A hét teremtő princípium együtt is hat, de egymástól függetlenül is.

A jelképek szintjén a hangtálak alapanyagában fellelhető fémek mindegyike egy-egy bolygóhoz vagy égitesthez rendelhető, s a hangjuk megtestesíti az adott bolygó vagy égitest energiáját. A hét fém és sorrendjük tehát a tökéletesedés útját, az anyag, a lélek megtisztítását is jelenti…

  • ARANY:  a Nap

A Nap a naprendszer központja, csillag. Az egyedüli égitest, melynek saját fénye van. A bolygóknak a Nap körüli keringése kifejezi a születés, élet, halál, újjászületés ciklusát. A Nap ereje megjeleníti az isteni erőt, a szellemi fényt, a lélek világosságát, az intuitív tudást, a vitalitást, az életenergiát, a sugárzó egészséget. A tisztaság, az igazság kifejeződése, a szellemiség, az öntudat, az életerő forrása. A Nap maga az élet, energia, a tudat és a cselekvő értelem fénye, energiája az életet örömtelivé teszi.

  • EZÜST: a Hold

A Nap állandó fényével ellentétben a Holdnak nincs saját fénye. A Nap ragyogását tükrözi vissza.

A Hold jelképezi az időt, a fejlődést, az intuitív és lelki energiákat. Kifejezi továbbá a termékenységet, a mozgást, a ritmust, az energiák apályát és dagályát, valamint a megújulást. A Hold mindenegyes fázisa a természet ciklikusságát, a testi ciklusokat, az emberi életciklusokat szimbolizálja.

  • HIGANY: a Merkúr

A Merkúr energiája mind a folyékony halmazállapothoz, mind a szilárd halmazállapothoz kapcsolható. Egyformán csatlakozik a földhöz és a mennyekhez, az élethez és a halálhoz. A Merkúr hidat képez az isteni és az emberi között, összekapcsolja a szellemet a testtel. Megjeleníti az intellektust, a gondolkodást, a tudást, a kommunikációt.

  • RÉZ: a Vénusz

A Vénusz megnyilvánul a teremtés mindegyik fokán. Hatására valamennyi élőlény magához vonzza a másik nemet. Megjeleníti a kreativitást, művészetet, szépséget, szerelmet, szexualitást és harmóniát.

  • VAS: a Mars

A Mars megjeleníti a nemzőerőt és a háborút. Kifejezi a harc megkezdéséhez szükséges elhatározást, az ütközethez és hódításhoz szükséges nyers energiát, a megtermékenyítő erőt.

  • ÓN: a Jupiter

A Jupiter a naprendszer legnagyobb méretű és tömegű bolygója. Ereje megtestesíti a szellem erejét. Megjeleníti az univerzális tudást, a misztikus tapasztalatot, a kozmikus látást.

  • ÓLOM: a Szaturnusz

A Szaturnusz a materializmust, a befelé ható erőket, az összehúzódás energiáját jeleníti meg, mely mind földi, mind lelki és szellemi szinten megnyilvánul.

megosztás

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_close() in /var/www/lelkednek/data/www/lelkednek.hu/index.php:16 Stack trace: #0 {main} thrown in /var/www/lelkednek/data/www/lelkednek.hu/index.php on line 16