Namaste

Vissza

 

Namaste

Utam során nagyon sokszor találkozom ezzel a köszöntéssel. Bevallom először nem tudtam hová tenni, de ha már valamivel kétszer is találkozom /nem véletlenül/ akkor az már azt jelenti számomra, hogy dolgom is van vele. Természetesen én sem tudtam, hogy mit jelent addig, míg utána nem jártam. Őszintén a lelkemig hatolt. Két mozdulat, egy szó és mögötte akkora tisztelet, ami talán szavakkal el nem mondható. Persze azt gondolom, ez csak azoknak mond ennyi mindent, aki tudja, hogy mit jelent.

A minap bent jártam a városban és „döbbenetemre” fiatal lányok köszöntek egymásnak így nagy vigyorgás közepette. Szívem szerint odaléptem volna hozzájuk, de nem tettem. Hogy is tehettem volna, hiszen még gyerekek, akik néhány szót csak divatból használnak. És ugye "tisztellek téged"  – avagy elfogadlak olyannak amilyen vagy.

Így született meg a fejembe az ötlet, hogy összeszedem a jelentését egy csokorba, hátha hozzájuk is eljut egyszer.

 

NAMASTE

Szankrit szó melynek a jelentése:

Üdvözlöm a benned lakozó Isten(i)t. – A Lelkedet

Nagyra becsüllek Téged, hordozóját a Világ Egének,

Hordozóját a szeretetnek és Fénynek,

Tisztelem Benned az Igazság és Béke templomát…

Tiszteletben tartom a Csillagot, hol vagy, ha magadba mélyedsz,

és hová lelkem száll, amikor elréved. Az Egyetlen bennünk közös honát.

 


Az indiaiak úgy üdvözlik egymást, hogy két tenyerüket összeteszik a mellkasuk előtt és fejükkel bólintanak, miközben azt mondják: namaste.

 Ez a köszöntés bárkinek szólhat – nálunk fiatalabbaknak, saját korosztályunknak, idősebb barátainknak, sőt idegeneknek is.  

A namastét hétköznapi vagy hivatalos üdvözlésként is használjuk. Tulajdonképpen egy kulturális egyezmény vagy istentiszteleti tevékenység, amely sokkal jelentőségteljesebb annál, mint amit látunk belőle.

Szankszritul a namah + te = namaste. Ez annyit tesz „meghajlok előtted” vagy „üdvözletem, tiszteletem, hódolatom neked”. 

A namaha szó szerint azt is jelenti, hogy „nem az enyém” (na ma). Spirituális jelentése az egónk megtagadása vagy csökkentése mások jelenlétében.
 
Az emberek közötti valódi találkozás a lelkük találkozása. Amikor namastéval üdvözöljük egymást, azt fejezzük ki, hogy találkozzon a lelkünk. Ezért tesszük össze a tenyerünket a mellkasunk előtt, a bólintás pedig a szeretetteljes és alázatos barátságot juttatja kifejezésre. 
 
A spirituális jelentése még ennél is mélyebb. A bennünk található életerő, Istenség, önvaló vagy az Úr mindenkiben azonos.

Ezen egység felismeréseként összetesszük tenyerünket és biccentünk a fejünkkel, hogy így üdvözöljük az illetőben jelen lévő Istenséget, akivel találkozunk. Ezért néha a szemünket is lehunyjuk, ha egy tiszteletre méltó személynek vagy az Úrnak végezzük a namastét – mintha befelé néznénk. 

Ha ismerjük a jelentését, akkor a köszöntésünk nem marad csupán felszínes mozdulat, hanem utat nyit egy mélyebb kommunikáció felé, szeretet- és tiszteletteljes légkörben.

Namaste

megosztás